Για μένα η μουσική είναι έκφραση, ελευθερία και συλλογικότητα.

Νίκος Τσόπογλου – Μουσικός

Νίκος Τσόπογλου

Ο Νίκος Τσόπογλου συμμετείχε στο Library In Action με θέμα τις Τέχνες. Μας μίλησε για το ρόλο της μουσικής στη ζωή του, αλλά και για τα επαγγελματικά του βήματα στην Ουτρέχτη. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook και στο Instagram με το όνομα Nikos Tsop SKG και να ακούσετε τα κομμάτια του στο Spotify, το YouTube και το Bandcamp.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη μουσική;

Ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Η μουσική υπήρχε πάντα γύρω μου: Η μητέρα μου διδάσκει φωνητική και είναι κλασική τραγουδίστρια και ο πατέρας μου είναι μουσικόφιλος με πολλούς δίσκους και μεγάλο ενδιαφέρον στην ελληνική, αμερικανική και βρετανική μουσική (rock, blues κτλ). Έτσι, λίγο από τα τραγούδια μέσα στο σπίτι και τη μουσική που ακούγαμε γενικώς, λίγο και από την αδερφή μου που έπαιζε πιάνο, μου γεννήθηκε η επιθυμία να ασχοληθώ και εγώ με αυτό το χώρο. Ξεκίνησα και εγώ κάποια μαθήματα μουσικής προπαιδείας (εκεί λέγαμε τραγούδια και κάναμε μεταλλόφωνο) και μετά άρχισα πιάνο, το οποίο υπήρχε ήδη στο σπίτι. Ωστόσο, συνειδητοποίησα ότι το πιάνο δεν με ενδιέφερε πολύ. Παρ’ όλα αυτά, με είχε βοηθήσει να δω ότι στη μουσική υπάρχει μια ωραία μαγεία. Είχα και ακούσματα Bob Dylan, country μουσικής, blues και έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω κιθάρα. Τελικά αποφάσισα να κάνω αυτό που μου άρεσε να κάνω πραγματικά – αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με ένα είδος μουσικής που πειραματικά πια κατάλαβα πια ότι μου αρέσει. Μάθαινα τις συγχορδίες και τραγουδούσα. Αγάπησα τη μουσική.

Από που αντλείς έμπνευση ως μουσικός;

Αυτό που βιώνω μετουσιώνεται συνηθως σε μουσική. Γράφω τραγούδια και αντλώ τη θεματική από πράγματα που με απασχολούν και καταστάσεις που βιώνω: Λύπη, χαρά ή ό,τι με προβληματίζει και δεν το καταλαβαίνω. Μου δημιουργείται η ανάγκη να εκφράσω όλο αυτό που βιώνω, οπότε η ανάγκη μετουσιώνεται σε έμπνευση. Είμαι τυχερός γιατί και στον περίγυρό μου αρέσει η μουσική, άσχετα με το αν ασχολούνται με αυτή άμεσα, οπότε όλο αυτό το κομμάτι της έμπνευσης είναι έντονα στις συζητήσεις μας και στις φιλοσοφήσεις μας. Αντλώ επίσης έμπνευση από διάφορους ήρωες ή και όχι. Ή από οτιδήποτε ακούω από μουσική, από βιβλία, ποίηση κτλ.

Στη συνάντησή μας είχες αναφέρει ότι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα συχνά διαφοροποιείται ανάλογα με την συναισθηματική κατάσταση, στην οποία βρίσκεσαι κατά τη δημιουργία του ενός κομματιού. Πώς το βιώνεις αυτό;

Γενικά, έχω αρχίσει να κατανοώ περισσότερο το τι με κάνει να στεναχωριέμαι. Έχω δεχθεί ότι υπάρχει στενοχώρια στη ζωή και καλό είναι να την εκφράζουμε είτε στον περίγυρό μας είτε μέσω της Τέχνης. Είναι καλό να νιώθουμε τη στενοχώρια και προφανώς και τη χαρά. Απλά νομίζω ότι σε όλα αυτά τα χρόνια καταπίεζα αυτά τα συναισθήματα. Πλέον παρατηρώ ότι η μουσική με βοηθά να έρθω πιο κοντά στα συναισθήματά μου και να προχωρήσω, να εξελιχθώ και συναισθηματικά και πέραν αυτού φυσικά.

Θα ήθελα πολύ να πάω να δω Bach ή Mozart. Θα με ενδιέφερε να δω τι είναι αυτό, πώς το έπαιζαν, γιατί έχει μείνει στην ιστορία.

Έχεις παρατηρήσει ότι η καλλιτεχνική αποτύπωση των συναισθημάτων μέσω της τέχνης βοηθά εν μέρει στην αντιμετώπιση ορισμένων προσωπικών θεμάτων;

Ναι, γιατί μπαίνεις στη διαδικασία να κατανοήσεις τι είναι αυτό που σε “τρώει”. Για παράδειγμα, όταν σκέφτομαι μια εικόνα και την αποτυπώνω σε στίχους, στη συνέχεια μου έρχονται πολλά άλλα πράγματα συνειρμικά. Γενικά, η αποτύπωση όλων αυτών των πραγμάτων μπορεί να φέρει εξηγήσεις. Ακόμα και όταν ακούς ή διαβάζεις κάτι, καταλαβαίνεις μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας σου.

Ποιες είναι οι πρώτες τρεις λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό, όταν ακούς τη λέξη “μουσική”;

Έκφραση, ελευθερία και συλλογικότητα.

Γιατί είναι για σένα η μουσική συλλογικότητα;

Θεωρώ ότι όταν τη μοιραζόμαστε περνάμε πιο καλά.

Σε ένα φανταστικό κόσμο, αν μπορούσες να πας σε όποιο σημείο του χρόνου θέλεις χωρίς κανένα περιορισμό, σε ποια συναυλία θα ήθελες να πας ή ακόμα καλύτερα σε ποια συναυλία θα ήθελες να παίξεις ως μέλος του συγκροτήματος;

Θα απαντήσω σε δυο σκέλη. Θα ήθελα πολύ να πάω να δω Bach ή Mozart. Θα με ενδιέφερε να δω τι είναι αυτό, πώς το έπαιζαν, γιατί έχει μείνει στην ιστορία. Αν ήταν να παίξω σε μπάντα, θα πήγαινα στο Woodstock και θα έπαιζα με τους ‘Τhe band’.

Με τι ασχολείσαι αυτή την περίοδο;
Ένα χρόνο πριν δημοσίευσα τον πρώτο προσωπικό μου EP που είναι ένας μικρός δίσκος σε διάρκεια. Λέγεται “home”, δηλαδή “σπίτι”, “σπιτικό”. Μπορείτε να τον βρείτε στο YouTube, στο Spotify και στο Bandcamp με το όνομα “Tsop SKG”. Με το ίδιο όνομα αλλά και με το όνομα Nikos Tsop μπορείτε να με βρείτε και στο Facebook και στο Instagram.

Αυτό τον καιρό οργανώνω την επόμενη κυκλοφορία μου που ελπίζω πως θα είναι τον Οκτώβριο του 2021. Θα είναι ένας ακόμα EP και θα λέγεται “1.200 miles”.

Ο τίτλος συμβολίζει κάτι;
Ναι, τα 1.200 μίλια είναι η απόσταση μεταξύ Ουτρέχτης και Θεσσαλονίκης σε μίλια. Και ό,τι σημαίνει αυτό…