Θεματικη εκδηλωσης:

Τέχνες

Ολοκληρώθηκε το δεύτερο Library In Action – Θεματική εκδήλωσης: Τέχνες

Όσες/οι συμμετείχαν στο Library In Action/ Βιβλιοθήκη σε Δράση με θέμα τις τέχνες, το Σάββατο, 27/2/2021 είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέα άτομα, να ακούσουν ιστορίες και διηγήσεις και να συζητήσουν σε ένα ευχάριστο και φιλικό πλαίσιο. Το κλίμα ομαδικότητας και εμπιστοσύνης καλλιεργήθηκε για μία ακόμα φορά μέσα από σύντομες ασκήσεις γνωριμίας.

Στην συνέχεια όλα τα άτομα είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν, να γνωριστούν περισσότερο, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες μέσα από τις προσωπικές διηγήσεις και τα βιώματα των αφηγητριών/των!! Πιο συγκεκριμένα, ο Υπεύθυνος Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Κουντούρης ήταν αρκετά ανοικτός και πρόθυμος να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες του και τις ιδέες του σχετικά με τη διαχείριση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στην εξέλιξη του Μεγάρου Μουσικής ανά τα χρόνια και στην σημερινή ανταπόκρισή του σε ένα ευρύτερο κοινό μέσω της διοργάνωσης ποικίλλων παραστάσεων και εκδηλώσεων. Φυσικά, δεν παρέλειψε να επισημάνει την επιρροή της πανδημίας στις τέχνες και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρέασε το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου με τη μεταφορά των ζωντανών εκδηλώσεων σε διαδικτυακό περιβάλλον.

Ο συνιδρυτής και creative director της εταιρείας Parenthesis, Κωνσταντίνος Κουλουζάκης, μας εξήγησε γιατί «δεν μπορεί να φανταστεί την ζωή του χωρίς τις τέχνες», καθώς και για την διοργάνωση μεγάλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Η ιστορία του Απόστολου Λάσχου, μουσικοθεραπευτή, ξεκινά από τον παππού του που ήταν τυφλός και είχε πάντα μαζί του ένα κασετοφωνάκι, γεγονός που τον έκανε να διερευνήσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των τεχνών. Μοιράστηκε μαζί μας στιγμές από την εργασία του ως μουσικοθεραπευτή, δίνοντάς μας παραδείγματα παιδιών με διαταραχές συναισθήματος, που έμαθαν μέσω της μουσικοθεραπείας να διαχειριστούν το θυμό τους, μαθαίνοντάς τα να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο και να τραγουδούν.

O Νίκος Τσόπογλου, μουσικός, μας μίλησε για τη σχέση του με τη μουσική και για τα τραγούδια του και μας εξήγησε πώς εκφράζεται μέσα από αυτά και την κιθάρα του. Μοιράστηκε μαζί μας τα τραγούδια του και συγκεκριμένα ερμήνευσε το τραγούδι του Ohio, ταξιδεύοντας μας με έναν όμορφο και μοναδικό τρόπο στη δική του ιστορία.

Επιπλέον, προβλήθηκε η queer ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Α or B”, μέσα από την οποία ασκήθηκε κοινωνική κριτική στον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει η κοινωνία να κατατάσσει τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες κατηγορίες και να τους θέτει ταμπέλες και περιορισμούς. Ο Ανδρέας Παύλου, σκηνοθέτης της ταινίας και η Τόνια Πούρκου, ηθοποιός και συγγραφέας ανέδειξαν την επιρροή που ασκεί η κοινωνία στη ζωή και τις αποφάσεις των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων και υπογράμμισαν τον υποστηρικτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τέχνες στην πορεία ενός ατόμου προς το coming out και την απελευθέρωσή του από κοινωνικές νόρμες και ταμπού. Ο Ανδρέας Παύλου μας αποκάλυψε προσωπικά του βιώματα κοινωνικής καταπίεσης και εκφοβισμού και έκλεισε υπενθυμίζοντάς μας, μέσω της τέχνης του, πως είναι απολύτως φυσιολογικό να είσαι ο εαυτός σου και να έχεις την ελευθερία έκφρασης που σου αξίζει.

Το Library In Action/Βιβλιοθήκη Σε Δράση ήταν ένα ακόμα ταξίδι έμπνευσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με πολλές ευχάριστες καλλιτεχνικές νότες!

Το Library In Action/Βιβλιοθήκη Σε Δράση

Τα λέμε στο επόμενο!
Και μέχρι τότε μην ξεχνάς: “Η ιστορία σου Μετράει!”. Είναι σημαντική και έχει δύναμη να φέρει την αλλαγή που ονειρεύεσαι!

 

Περισσότερες πληροφορίες:
Facebook

βιβλιοθηκη σε δράση - τεχνες
Και μη ξεχνάς

"Η ιστορία σου Μετράει" και μπορεί να φέρει την αλλαγή που οραματίζεσαι!