Θεματικη εκδηλωσης:

Προσβασιμότητα

Το Σάββατο, 27/3/2021, πραγματοποιήθηκε διαδραστικό workshop Βιβλιοθήκη Δράση/Library In Action με θέμα την προσβασιμότητα.

Στην ολομέλεια ή σαλόνι (όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται στην ομάδα μας!) γνωριστήκαμε όλες/οι μεταξύ μας!  Στην συνέχεια όλες/οι επισκέφτηκαν τα δωμάτια συζήτησης. Για ακόμα μια φορά η συζήτηση έγινε σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον, όπου όλες και όλοι μπόρεσαν να εκφραστούν ελεύθερα, να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για ζητήματα προσβασιμότητας.

 

Πιο συγκεκριμένα η Άννα Μπαλάν, που είναι εκ γενετής τυφλή, και ο σύντροφός της, Χρίστος Κωνσταντινίδης, που είναι αρτιμελής, μίλησαν για την συμβίωσή τους και για τις δυσκολίες που μερικές φορές καλούνται να αντιμετωπίσουν ως ζευγάρι. Η Άννα και ο Χρίστος ήταν πολύ δεκτικοί σε κάθε ερώτηση και μας απέδειξαν ότι ο έρωτας μπορεί να είναι τυφλός! Η Άννα μας υπενθύμισε ότι όταν ταξιδεύεις, αυτό που έχει την πιο μεγάλη αξία είναι ότι «αλλάζεις τον αέρα σου» ακόμα και αν δεν μπορείς να δεις μεγάλα αξιοθέατα. Ο Χρίστος επεσήμανε πόσο ανεπτυγμένες είναι οι υπόλοιπες αισθήσεις της Άννας, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι μπορεί να περνούν έξω από ένα κατάστημα υποδημάτων και να αναφέρει η Άννα, ότι «μυρίζει παπούτσι!». Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ο Χρίστος πολλές φορές περιγράφει στην Άννα εικόνες, δίνοντάς της έτσι την ευκαιρία να δει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια.

 

Η Πατρίτσια Τόσκα παρουσίασε τη ζωή, την καθημερινότητα και τις δυσκολίες μιας νέας γυναίκας που κινείται με αμαξίδιο. Μας αποκάλυψε το βίωμά της από μικρή ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση, μας θύμισε την αξία που έχει μία δεμένη και υποστηρικτική οικογένεια. «Αν δεις κάποιον/α να έχει σταθμεύσει σε ράμπα αναπήρων, πες του ευγενικά ότι δεν επιτρέπεται να παρκάρει εκεί! Μπορείς επίσης, να καλέσεις και την τροχαία», μας ανέφερε η Πατρίσια, καταδεικνύοντας ότι οι δρόμοι δεν είναι προσβάσιμοι για τα άτομα που κινούνται με αμαξίδιο και εμείς μπορούμε με πολύ απλούς τρόπους να αντιδρούμε και να διεκδικούμε προσβάσιμες κοινωνίες για όλα τα άτομα.

 

Η Παναγιώτα Κωνσταντινίδου, η οποία είναι εθελόντρια στο Σώμα Φίλων ΑμεΑ «Δράση για το κάτι άλλο», μοιράστηκε φωτογραφίες από το «οικογενειακό» άλμπουμ του σωματείου, όπου απεικονίζονταν παιδία με αυτισμό να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί με άλλους/ες μαθητές/τριες της πρωτοβάθμια εκπαίδευσης. Η Παναγιώτα, μεταξύ άλλων, μας απέδειξε ότι όλα τα παιδιά είναι ίδια και ταυτόχρονα όλα τόσο διαφορετικά και μοναδικά!! Επιπλέον, αποσαφήνισε μύθους γύρω από τον αυτισμό και κατέρριψε στερεότυπα, απαντώντας σε ερωτήσεις που μπορεί να θεωρούνται ταμπού.

Το Library in Action/ Βιβλιοθήκη σε Δράση με θέμα την προσβασιμότητα μας απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι κάθε άνθρωπος έχει να πει μία ιστορία και κάθε ιστορία έχει αξία. Τα παιδιά μας είπαν αρκετές φορές «Ρωτήστε ό,τι θέλετε, μην ντρέπεστε!».

Σας ενθαρρύνουμε, λοιπόν, να κάνετε το ίδιο με τα άτομα με αναπηρίες. Με σεβασμό, κατανόηση και αποδοχή. Και είμαστε σίγουρες/οι ότι θα καταλάβετε και εσείς ότι δεν είμαστε καθόλου διαφορετικοί στην πραγματικότητα.

Το Library In Action/Βιβλιοθήκη Σε Δράση

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας και για όσα μας μαθαίνετε κάθε φορά!
Τα λέμε στο επόμενο!!

Περισσότερες πληροφορίες: Facebook
Προσβασιμότητα
Και μη ξεχνάς

"Η ιστορία σου Μετράει" και μπορεί να φέρει την αλλαγή που οραματίζεσαι!